FAQ

Balónové létání je matkou (nebo otcem?) veškerého letectví. Ačkoliv mnozí jej spíše považují za atrakci podobnou kolotočářům, balónové létání podléhá taktéž leteckým předpisům. Což je zajisté dobře. Balón je považován za letadlo, musí se hlásit na věži, být ve spojení v řízených oblastech a dodržovat zákonem stanovené limity a požadavky.
Vše vzniklo již roku 1782, kdy bratři Montgolfiérové dostali nápad vytvořit aerostat lehčí vzduchu (spíše to byl velký papírový pytel naplněný horkým vzduchem). To se jim podařilo již roku 1783, kdy se první lidé vznesli do vzduchu a pokořili tak základy fyziky. Tento okamžik je vnímán jako zrod létání a díky balonářům se tato tradice dochovala dodnes i přes různá období, kdy tento druh letectví byl zavrhován a zčásti potlačen.

Tak tohle je jedna ze základních a snad vůbec nejdůležitějších otázek. S námi můžete letět v kterémkoliv ročním období. Vždy však dbáme na to, aby Váš zážitek z letu byl jedinečný, a let jste si maximálně užili. Stanovujeme proto přísné požadavky na bezpečnost i meteorologické podmínky, nejen déšť, vítr a teplotu. Mezi faktory ovlivňující vzlet i průběh letu patří především rychlost větru (konstrukčně max. do 7,5 m/s, ale pro pasažérské létání 4 m/s), bouřková činnost, četnost srážek, v některých případech mlha či nízká oblačnost, blíže o letových podmínkách rozhoduje pilot po konzultaci s meteorologickou stanicí.

Nemusíte se bát, let společně po telefonické domluvě přeložíme na termín, který Vám bude vyhovovat a pochopitelně se budeme snažit nalézt termín co nejdříve. Termíny letů plánujeme s ohledem na počasí a snažíme se ještě 2-3 dny před plánovaným termínem letu navrhnout rozumné řešení, abychom Vás buď neblokovali, nebo naopak nalezli řešení a let uskutečnili právě v příznivém počasí.

K dispozici máme čtyři rodinné balony (3-7osob), které svou velikostí zajišťují jak dostatečné pohodlí, tak soukromí a současně i to nejdůležitější, pilot se Vám po celou dobu letu věnuje.
Na rozdíl od velkých košů pro 16 – 20 zde panuje vždy přátelská a příjemná atmosféra, let se je možné uzpůsobit Vašim přáním a konkrétní podobě krajiny.

Balón obsahuje několik částí, které jsou na sobě závislé a nepostradatelné. Proutěný koš tvoří bezpečný prostor pro posádku, v němž jsou ukotveny plynové láhve připojené k hořáku. Bez plynu bychom nevytopili obal balónu na dostatečnou teplotu a nebyli schopni překonat zákon přitažlivosti. K rámu hořáku jsou připevněna ocelová lanka, která tvoří přechod mezi košem a obalem. K tomu abychom balón nafoukli, postačí dva fyzicky zdatní jedinci mávající rukama s látkou balonu, aby jej naplnili studeným vzduchem. S tím se však v dnešní době nesetkáme, lenost díky ventilátoru vyhrává.

Říct pilotovi: „teď to vem tady doprava nad naši chalupu“ je spíše zbožným přáním, než splnitelným pokynem.
Přesto může pilot směr letu ovládat díky stoupání a klesání do stanovené výšky, a upravit tak v podstatě i směr, jelikož v různých výškách fouká různým směrem. Ovšem ne vždy tomu tak je. Čím je vítr silnější tím je možnost manévrovatelnosti menší. Ne nadarmo se říká: „kam vítr, tam plášť".
Proto na tyto informace pamatujte již při domlouvání letu, abychom jej pro Vás naplánovali co nejvíce dle Vašich představ.

Během letu se teploty pohybují srovnatelně jako na zemi, neboť z hořáku sálá poměrně velké množství tepla, což zajišťuje zvýšení teploty o 2-3°C. Během letu nefouká, tudíž pocitová teplota je vyšší.

Doporučujeme sportovní obuv i oblečení, dlouhé kalhoty se občas hodí, jelikož nikdy nevíme, kde přistaneme. Nic nebrání tomu, abyste si vzali na sebe svůj denní oděv, hlavně ať se jedná o oblečení, ve kterém se cítíte příjemně a pohodlně.

Cena letenky se skládá z mnoha faktorů a vždy záleží na velikosti balonu a počtu pasažérů v něm přepravovaných. Pro zjednodušení výpočtu uvádíme cenu při čtyřech pasažérech v balonu. Níže uvedené položky jsou vždy vyčísleny na celý let.

 

Pořizovací cena balónu v závislosti na jeho velikosti bez pravidelných ročních prohlídek a nutné údržby: 1.000.000 – 1.800.000,-Kč
Nálet, který balón během své existence zvládne: 400 – 500 hodin
Jednoduchým výpočtem zjistíme amortizaci balonu na let: 3 500 – 4 500,-Kč

 

Školená obsluha zabezpečující samotný let: 4 500 - 5 400,-Kč
Spotřeba plynu na let: 2 000 - 3 000,-Kč
Nafta + amortizace auta, vozíku, ventilátoru: 1 500 – 3 000,-Kč
Občerstvení: 1 000,-Kč
Pojištění pasažérů, zajištění provozování: 800,-Kč
Upomínkové předměty: 200,-Kč

 

Pokud sečteme tyto položky, získáme velmi hrubý odhad nákladů na jeden 60 minutový let balonu se čtyřmi pasažéry. Pokud chceme získat cenu za letenku, vydělíme celkové náklady cca 15 750,- Kč čtyřmi a získáme sumu 3.937,- Kč.

 

univerzal-19
sky-3
racer 4
krest
krajina-s-balonem 14
krajina 25
kos-plamen
IMG_1024

logo Lucky BalonLucky Balon

Tel.: 608 80 00 09
E-mail: info@luckybalon.cz

Potřebujete poradit?

Ponechte nám vzkaz a my se Vám co nejdříve ozveme.
Vyplňte prosím všechna pole.


Please type your full name.

Invalid Input

Invalid email address.

  Načíst nový kód
nesprávný kód


Invalid Input

© 2024 Lucky Balon. Všechna práva vyhrazena.